Kezdőoldal2022-04-02T15:35:41+02:00

SZLOVÁK NÉPMŰVÉSZETKULTÚRAHAGYOMÁNYŐRZÉS

Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete

Programok és események

SZLOVÁK TÁJHÁZVEZETŐK ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA

 Időpont: 2022. április 9. (szombat)
Helyszín: Szlovák Tájház
(Békéscsaba, Garay u. 21.)

Felhívás

A 2021-es Vo víre tanca – Táncforgatag

A Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete 2009-ben rendezte meg első alkalommal a „Vo víre tanca – Táncforgatag” Magyarországi Szlovák Hagyományőrző Csoportok és Táncegyüttesek Országos Minősítő Seregszemléjét. A találkozó azóta kétévente kerül megrendezésre. 2015-ben a seregszemlén már gyermek tánccsoportok és szóló táncosok is kérhettek minősítést. Tekintettel arra, hogy az utóbbi időkben az aktív táncosok száma néhány csoportban nagymértékben csökkent, lehetőséget biztosítunk a kislétszámú koreográfiák bemutatására is.

A pandémia következtében megváltozott helyzet arra kényszerít bennünket, hogy a szakmai segítségnyújtás új formáját alkalmazzuk. Idén lehetőséget biztosítunk a csoportok számára, hogy eltekintve a minősítéstől is kérhessék a szakemberek segítségét, produkciójukkal kapcsolatban kikérjék a véleményüket. Idén első alkalommal igyekszünk alkalmazkodni a jelentkezők igényeihez és két helyszínen folytatjuk le a minősítést, szakmai segítségnyújtást. Mindenkit arra biztatunk, hogy függetlenül a táncosok, ill. a csoport felkészültségi állapotától éljen a lehetőséggel és jelentkezzen a minősítőre!

Felhívás
Jelentkezési lap

Tótkomlós Acsa Békéscsaba Bakonycsernye Szarvas Pilisszentkereszt Vanyarc Ecser Tatabánya-Bánhida Sátoraljaújhely – Rudabányácska

Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete

Az Országos Szlovák Önkormányzat (OSZÖ) közösségi művelődési intézménye (korábban Szlovák Közművelődési Központ) tíz regionális központjával együttesen az OSZÖ Közgyűlése által elfogadott éves munkaterv és költségvetés alapján működik.

A szlovák regionális kulturális központok segítik az egyes művelődési közösségek, szakkörök (nyelvtanfolyam, bibliaóra, citeraszakkör, énekkar, táncegyüttes stb.) folyamatos működését oly módon, hogy számukra termet vagy/és szakembert biztosítanak. Szlovák szervezetekkel együttműködve rendezvényeket szerveznek, így pl. énekkari, táncegyüttesi, zenekari fellépést, szlovák nyelvű színházi előadást, gasztronómiai bemutatót, kézműves foglalkozást, tábort és szemináriumot, kiállítást és kiadványokat népszerűsítő bemutatókat.

A regionális központok a Magyarországi Szlovákok Napján megszerkesztik a gálaprogramot, biztosítják a fellépő csoportokat, gasztronómiai bemutatót és kézműves vásárt szerveznek, és a helyi közösséggel együttműködve alakítják ki a rendezvény közösségi színterét.

A Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete pályázati forrásokból országos rendezvényeket, felnőtt szakmai képzést, ifjúsági nyelvi és hagyományőrző tábort, néprajzi vándorkiállítást valósít meg, és megszervezi a magyarországi szlovák hagyományőrző együttesek és néptánccsoportok országos minősítő seregszemléjét (Vo víre tanca – Táncforgatag).  A lehetőségekhez mérten hangzó anyagot és kiadványt szerkeszt és jelentet meg. 2012 óta támogatja a kevésbé tehetséges gyermekek nyelvi fejlesztését a Tanuljunk játszva projekt keretében.

A hazai szlovák tájházak vezetői számára szakmai napot szervez, országos konferencia formájában, továbbá segíti a néprajzi gyűjtemények népszerűsítését.

A Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete szorosan együttműködik az OSZÖ intézményeivel, elsősorban a Magyarországi Szlovákok Könyvtárával és Dokumentációs Központjával, valamint a Vertigo Szlovák Színházzal, segíti az Ozvena Szlovák Kórus és a Lipa Folklóregyesület működését, továbbá számos esetben társszervezője regionális kulturális rendezvényeknek.

Hírek/Információ

Tájékozódjon első kézből híreinkről és programjainkról!

Több Hír

Júniusi programok

Szlovák kézműves foglalkozás, táncház

Időpont: 2022. június 20-22., 8.00-16.00 óra

Helyszín: Kultúrház (8423 Szápár, Kossuth utca 56.)

 

Gyermeknap

Időpont: 2022. június 4., 13.00 óra

Helyszín: Pilisi Szlovákok

Májusi programok

Szarvas: Csabacsűdi Szlovákok Napja Időpont: 2022. május 7., 13.00 óra Helyszín: Rendezvénytér (5551 Csabacsűd, Petőfi u. 39.)     MSZKI

Áprilisi programok

Bakony   Húsvéti sibafonás Időpont: 2022. április 13., 15.00 óra Helyszín: Általános iskola (Jásd, Kossuth u. 114.)   Tojásfa díszítése

Februári programok

 Szlovák csoportok vezetőinek és a nemzetiségi önkormányzatok elnökeinek regionális értekezlete Időpont: 2022. február 18., 14.00 óra Helyszín: MSZKI Regionális Kulturális

Kiadványok

További kiadványaink

A Tápió-mente átmeneti területnek tekinthető a Duna- Tisza köze és az Északi-középhegység, illetve a Tisza síkja találkozásánál a fővárosi agglomeráció között. A 18. század folyamán az ország északi részéről érkező szlovákok Bénye, Sülysáp (Tápiósáp és Tápiósüly) településeken telepedtek le, illetve Káva és Tápiószentmárton településeken telepedtek le, illetve Káva és Tápiószentmárton településeken a maygarokkal együtt éltek (Fényes Elek, 1851).

A Pest megyei értéktárba felvették a Tápió-mente népdalait és népzenéjét. Az elmúlt 110 esztendő alatt 34 népdalgyűjtő 343 helyi adatközlő énekestől, zenésztől közel 1200 népdalt gyűjtött és gyakorlatilag az összes népdalstílust kimerítik. Egyes dalok szinte minden településen megtalálhatók, csak szöveg- vagy dallamváltozataikban térnek el kissé egymástól.

RENDEZVÉNYEK

Közelgő események

Nézd meg online kiállításainkat és galériánkat

Galériánkban megtalálja a Szlovák népi és kulturális motívumokat.

Néprajzi Gyűjtemény
Művészeti Galéria

Partnereink

www.osloma.hu

Szépbánya Egyesület

Go to Top