Bemutatkozás

A Közművelődési Osztály segíti a szlovák közösségeket, hogy helyi kulturális örökségüket feltérképezzék, hagyományaikat újjáélesszék, ápolják művészeti értékeiket, népszerűsítsék kultúrájukat településük határain kívül is és együttműködést alakítsanak ki a régión belül. A Közművelődési Osztály regionális és országos kulturális rendezvényeket, seregszemléket, kulturális körutakat és találkozókat szervez, továbbá országos nyári táborokat és szemináriumokat. 2009 óta kétévente megrendezi a Szlovák Hagyományőrző Csoportok és Táncegyüttesek Országos Minősítő Seregszemléjét. A Magyarországi Szlovákok Napján a szlovák vásár és a gálaműsor keretében bemutatja a hazai szlovákok tárgyi és szellemi kulturális örökségét.

Vándorkiállítások keretében mutatja be a szlovákság történelmét és tárgyi örökségét. Szellemi örökségüket lejegyzi és kétnyelvű könyvkiadványokban és hanghordozókon jelenteti meg.

Tótkomlós Acsa Békéscsaba Bakonycsernye Szarvas Pilisszentkereszt Vanyarc Ecser Tatabánya-Bánhida Sátoraljaújhely – Rudabányácska