banyacska

Magyarország északkeleti részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megye északkeleti táján, Sátoraljaújhelytől északnyugatra található Rudabányácska. A település lakossága eredetileg bányászattal foglalkozott. A XIV. században olasz bányászokat telepített ide, majd németek telepedtek le itt és 1360 körül rutének (kárpátukránokat), a huszita időkben pedig csehek és morvák. Az 1700-as években szlovákokat telepítettek a faluba.

A lakosság legidősebb rétegei egymás között keletszlovák tájnyelven beszélnek. Ma már a fiatalok nem beszélik ezt a nyelvet. A szlovák nyelv tanulására a közeli Sátoraljaújhely városában van lehetőség a Magyar-Szlovák Két Tanítási Nyelvű Nemzetiségi Általános Iskola és Kollégiumban. Az 1920-as évekig zömmel görög katolikus vallású lakosság istentiszteleti nyelve az ószláv volt. Napjainkban magyarul folynak a szertartások. Rudabányácska felekezeti összetétel: 70% görög katolikus, 20% római katolikus, 10% egyéb.

1996-ban Valykó János vezetésével megalakult a Rozmaring Asszonykórus. A kórus vezetését 2006-ban Holod Miklósné vette át. A születéstől a halálig minden családi ünnep, szokás fel van dolgozva. A Rozmaring asszonykórus rendszeresen fellép a zempléni régióban. Az ő érdemük a település egyik kiemelkedő rendezvénye is szeptemberben, a Márianapi Kórustalálkozó.

Települések

Sátoraljaújhely-Rudabnyácska, Mikóháza, Pálháza, Kishuta, Vágáshuta, Répáshuta, Füzér, Hollóháza, Alsóregmec, Bükkszentlászló, Bükkszentkereszt

Elérhetőségek

Vezető: Szabó Zsuzsanna Xénia
Cím: 3945 Sátoraljaújhely,
Bányácska u. 45.
Telefon: +36 30 163-9595
E-mail: xenia.uksm@slovaci.hu

Programok

B-A-Z megyei szlovák közösségek vezetőinek találkozója

Időpont: 2022. február 16., 14.00 óra

Helyszín: Kultúrház (3994 Pálháza, Dózsa Gy. u. 146.)